Ce greșeli am făcut la prima partidă de șalău din 2018
Scoaladepescuit la șalău | Primul eveniment văzut de Lucian Constantin (Gyorg)
Azi mi-am zis să pun pe „hârtie” ce-am învățat de la ultima partidă de șalău. Și am remarcat cel puțin două greșeli majore pe care le-am făcut. Important este că am realizat unde am greșit, iar voi – și eu – să înțelegeți asta. Este evident pentru oricine că din greșeli învățăm, iar cel mai important este să ne corectăm pe viitor.
Mai ales că la evenimentul Scoaladepescuit.ro la șalău am punctat în prezentarea PowerPoint un element important în pescuitul la șalău, dar tot eu nu l-am aplicat pe apă: utilizarea a cel puțin două tipuri de lansete, cu două acțiuni diferite și încărcare (putere) diferită: una medium heavy (10-40grame) și una medium light (7-21grame). Prima (MH) cu acțiune fast, iar cea de-a două cu acțiune moderată (ML).
Lanseta cu acțiune MH 10-40g am avut-o în barcă, un Shimano Beastmaster 210MH, echipată cu o mulinetă Stella și fir textil Sufix 832 0,15, dar, din păcate, nu mi-a adus decât un singur șalău, chiar în prima zi de ieșire pe apă. Pentru ce-a de-a doua, am adus o lansetă UL Cast Shimano Zodias BFS 3-10 grame, echipată cu o mulinetă Shimano Aldebaran BFS și fir textil Sufin Nanobraid de 0,08mm.
Aici, la cea de-a două lansetă am făcut greșeala majoră. Poate în zilele de vară – toamnă putea să fie o opțiune viabilă, șalăul fiind mult mai activ decât acum, în primăvară. Asta a fost și motivul pentru care am avut numai patru atacuri toată ziua, din care doi pești i-am adus la barcă și alți doi i-am scăpat pe drumul către barcă.
Mai precis, unde am greșit? Trebuia să am lanseta mea dedicată acestui stil de pescuit: Shimano Compre 210M (IM-9), putere de aruncare de la 5 la 17 grame. De ce? Pentru că acțiunea moderată permite plecarea jigului de 10 grame mai ușor și mai natural.
Cum mi-am dat seama de acestă greșeală? Simplu. Am analizat numărul de capturi dintre cei 15 participanți la primul eveniment, combourile cu care au pescuit, stilul de pescuit al fiecăruia și numărul de capturi individuale. Sintetizând, lansetele medium fast cu putere medie de aruncare la 10 grame au fost câștigătoare. Marius Mirescu a avut cele mai bune rezultate, dar și cei mai mari prinși. De asemenea, F.B. (profil inscris la școala confidențial) a avut parte de activitate intensă, iar dimensiunea peștilor a fost de apreciat.
O importanță au avut și nălucile folosite. Cele mai eficiente au fost plasticele moi, de dimensiuni mari: 10-12 cm, culori naturale. De asemenea, s-a prins bine pe Storm Spike Tail puse la dispoziția cursanților de către Storm România.
Mulțumiri speciale sponsorilor acestui eveniment:
RAPALA ROMANIA
STORM ROMANIA
FAVORITE ROMANIA
Magazinul BigFish.ro

Leave a comment