
Așa arată un eveniment al Școlii de Pescuit.ro la știucă în Delta Dunării.
Putem spune că evenimentul a fost un succes, cel puțin din punct de vedere al atmosferei generale. Ca punct negativ a fost natura, care, din păcate, ne-a stricat puțin planurile cu spargerea digurilor incintei unde am pescuit. Apa a fost extrem de mare, iar viitura a spart anumite diguri ce împrejmuiesc incinta. Știuca era prezentă, dar, din păcate, nu a răspuns chiar tuturor participanților. Mai mult decât atât, din ghizii Școlii de Pescuit numai unul a reușit să păcălească o știucă.
Îmbucurător a fost faptul că o parte din cursanți au reușit să prindă mai multe știuci, iar unele dintre acestea demn de a fi expuse în galeria cu trofee a oricărui pescar de știucă.
Vineri ne-am întâlnit în parcarea închisă din capătul digului de la Murighiol (Maris). De aici, participanții au fost îmbarcați în două ambarcațiuni, un ponton plutior cu motor și o șalupă rapidă. Drumul către pensiune a durat în jur de 15 minute, presărat fiind cu imagini tipice Deltei Dunării, inundate peste măsură, dar tipicul frumuseții naturale.
La sosire, după ce toti cursanții au primit cadouri din partea sponsorilor: RAPALA, STORM, VMC si Magazinul BigFish, ne-am delectat cu o masă tipic pescărească compusă din icre de crap, chiftele de pește, cirobă de pește și caras prăjit în mod caracteristic lipovenesc.
A urmat sesiunea de prezentare Power Point, ce a cuprins cam cât are nevoie să știe un pescar de știucă mai mult sau mai puțin începător. Au fost prezentate filme sub apă, ca pescarul să înțeleagă comportamentul știucii, tehnică de pescuit, localizarea știucii, tipuri de năluci, stiluri de recuperare pe tipuri de năluci, tipuri de atac, mod de înțepare, mod de recuperare la barcă sau cum să nu scapi știuca în drill, alegerea lansetelor în funcție de acțiune și încărcarea acesteia, tips and tricks, mod de fotografiere, cum se eliberează în mod corect și instrucțiuni de securitate pe apă.
A doua zi a urmat practica pe apă, unde numai câțiva dintre concurenți au reușit să păcălească mai multe știuci, dar vremea a ținut cu noi și atmosfera a fost excelentă. Am revenit la pensiune unde am servit masa de după amiază, unde am servit ciorbă de perisoare de pește și o saramură extrem de apreciată. Ulterior, fiecare a povestit experiențele pe care le-au trăit, iar seara a urmat un grătar copios de somn și cotlete de porc la grătar. Ne-am culcat târziu în noapte, unii dintre noi aducându-și de acasă și pantofii de dans.
Duminică, după servirea micului dejun, o parte dintre cursanți au revenit la pescuit, unde și de data aceasta știuca nu a răspuns cum trebuie, dar am înțeles cauza principală: nivelul crescut al apei. Totuși, Marius Pataki a confirmat încă odată că are ceva mai multă știință sau noroc, reușind să captureze încă o știucă frumoasă.
După înmânarea diplomelor de absolvire a cursului de știucă al Scolii de pescuit.ro ne-am îndreptat către casă, fiecare dintre noi plecând cu experiențe acumulate și cu speranța că va reveni cât mai curând în frumoasa și magnifica Delta Dunării.
Leave a comment