Cum a decurs primul Eveniment la șalău, pe Lacul Sărulești

Știm că mulți dintre voi sunt curioși cum decurge un astfel de eveniment. Așa că o să facem o trecere în revistă a celor mai importante detalii ale unei experiențe de acest fel, petrecută pe data de 16-18 Martie 2018, pe Lacul Sărulești, unde specia țintă adresată cursului a fost șalăul de lac.

Vineri la orele 18:00 evenimentul a început prin acordarea către participanți a cadourilor din partea sponsorilor. La o scurtă analiză, năluciile acordate au avut o valoarea estimativă ce depășește 150 RON. Nu valoarea acestora a fost importantă, dar selecția făcută de noi pentru aceste năluci a fost axată în special pe eficiența acestora în pescuitul la șalău, în baza experienței noastre, a ghizilor ce au contribuit la acest eveniment: Lucian Constantin (Gyorg), Iulian T.V. (Hard Spinning), Marius Mirescu (Bamse) și Sabin Buzatu.

Imediat după acordarea cadourilor de la sponsori, masa a fost pusă, bucurându-ne papilele gustative cu cea mai bună ciorbă de pește făcută dintr-o combinație de mai multe specii: șalău, somn și nisetru. Felul doi nu a fost mai prejos, dar nu a cuprins pește, ci un delicios pui la cuptor cu piure și salată.

A urmat prezentarea teoretică de aproximativ două ore, realizată cu ajutorul unui proiector și explicată în detaliu de către Lucian Constantin (Gyorg), căpitanul naționalei de pescuit la răpitor. Acestă prezentare a fost structurată pe:

  • Introducerea echipei ȘcoaladePescuit.ro
  • Rata succesului pescuitului la șalău, în procente pe 6 categorii
  • Explicarea in detaliu a celor 6 categorii a cuprins: argumente tehnice, filme subacvatice cu comportamentul șalăului, localizare, tehnică de prezentare a nălucilor, monturi, tipuri de atac, tipuri și acțiuni de lansete sau mulinete, cum alegem firele de pescuit, utilizarea fluorocarbonului (când și cum), tipuri de noduri, stilul de pescuit, moduri de înțepare sau poziționare, cum fotografiem peștii prinși ca să-i punem în valoare, utilizarea sonarelor side și down imaging
  • Securitatea pe apă
  • Cum se pornește și cum se utilizează corect barca cu motor

După micul dejun de la oa 09:00, sâmbătă a fost ziua dedicată punerii în practică a celor învățate. Conform planului, participanții au fost împărțiți pe bărci, fiecare cu câte un partener sau prieten înscris la acest eveniment, iar cei care au optat pentru asistent personal au pescuit din barca acestuia. În primele două ore au dedicate identificării zonei de hrănire ale șalăului. Odată localizat, a urmat un adevărat recital de drill-uri, iar participanții au avut parte de activitate. Unii dintre aceștia au fost mai norocoși decât alți, bucurându-se de capturi adevărate pentru a fi fotografiate.

La ora 16:00 a încetat pescuitul, iar participanții au fost invitați la masa organizată de hotelul Sărulești. Masa a constat în salată de icre, ciorbă de pui cu fidea și somn la grătar cu cartofi natur.

După masă a urmat o sinteză la ceea ce s-a întâmplat pe apă, iar fiecare și-a destăinuit învățămintele, astfel încât fiecare dintre participanți să înțeleagă exact ce s-a întâmplat cu adevărat pe apă și sub apă.

Sâmbătă seara toți s-au bucurat de iscusința lui Sabin de face un grătar combinat dintre mici, ceafă de porc și miel. Seara a fost presărată cu amintiri, experiențe și informații din interiorul pescuitului de competiție, asezonat cu un vin de calitate sau pălincă de Baia Mare adusă prin bunăvoința lui Marius Pataky (cu mulțumiri).

 

Duminică, după micul dejun de la ora 10:00, absolvenții primului curs de pescuit la șalău au primit diplome de absolvire și au fost felicitați de asistenții acestora.

Concluzia finală a acestui eveniment de sucess a fost că merită continuat în forma actuală și îmbunătățit mai departe pe toate stilurile de pescuit, nu numai pescuitul la răpitori.

Evenimentul a fost susținut de RAPALA România, cu voblere tip Rattling; STORM România, cu set de năluci Storm Wild Eye Swim Shad, Storm Spike Tail, Pontoon21 (prin BigFish România) cu shaduri de pescuit Avaruna și jiguri de cea mai bună calitate, Storm România cu Cicade Tetujin, VMC România cu cârlige tip offset.

Mulțumiri deosebite Lacului Sărulești, Dlui Robert Răduță, Dlui Nicolae Dudaș.

Au participat:

Iordache Claudiu George

Mihai Baican

Vasiliu Bogdan

Cristian Nastulea

B. F. (secret)

Miroiu Cosmin

Pataki Marius

Neagu Cristian

Gabriel Banica

Mosteanu Daniel

Radu Zamfirescu

Iulian  TV

Marius  Mirescu

Lucian  Gyorg

Sabin Buzatu

Leave a comment