Psihologia unui eveniment al Școlii de pescuit

Scoala de pescuit la stiuca văzută și trăită de Alexandru Antonescu – psiholog de profesie și pasionat de pescuit

“Psihologia este o știință care se face cu artă” – declamă de la catedră un “celebru și bun” profesor, prin ’96 …am avut ocazia să o descopăr în anii care au urmat și o descopăr zilnic și în prezent. Iubesc această știință din care am făcut o meserie, aceasta știință-artă, și consider norocos pe oricine reușește să găsească această coincidență în privința obiectului pasiunii sau/și a muncii sale… Să descoperi însă două astfel de obiecte – asta te poate face să te simți binecuvântat!

 

Scoaladepescuit la știucă din 20-22 aprilie 2018 m-a învățat că și pescuitul este o știință care se poate face cu artă, iar acesta ar fi obiectul numărul doi al pasiunii mele, hobby-ul meu.

 

Pescuiesc constant și implicat din 2007. A fost și este o pasiune în creștere, care a devenit pentru mine filosofie de viață. Am învățat teorie și practică pe apă, în magazine de profil, din presa de specialitate, de pe net, de la profesioniști și am fantazat întotdeauna  la capitolul “scenarii alternative de viață”, că aș putea preda summum bonum-ul acestor cunoștințe acumulate greu și cu muncă multă si altora, aflați la început de drum în pescuit – nu a fost cazul. Viața m-a ținut mereu pe făgașul pe care, se pare, că trebuia să fiu. Mi-ar fi plăcut însă să fi putut învăța de la cineva. teoretic întâi. care este diferența dintre acțiunea și puterea unei lansete, mie mi s-a întâmplat invers, pornind de la constatarea practică pe apă, a faptului că lansetele lucrează diferit și căutând apoi explicația teoretică.

 

Mi-ar fi plăcut deasemenea să aflu, fără să fiu nevoit să încerc pe banii mei, care lansete si ce mulinete merită achiziționate și care nu, care sunt nălucile care doar îți îngreunează trusa și care prind și pește, cum se face strategia unei partide la știucă samd … “Per aspera ad astra”, spune un binecunoscut dicton latin, și cu asta ne consolăm și noi toți cei care n-am avut parte de scoaladepescuit și am învățat cum și de la cine am putut…Pentru toți cei care vreți să vă apucați de pescuit și să o faceți bine, am un singur sfat – mergeți la școală! Despre orice specie ar fi vorba, după un singur eveniment al școlii la care veti participa o să aveți minimumul de cunoștințe și bagajul corect cu care să porniți la drum!

 

Mare mi-a fost surpriza și bucuria să aflu în martie 2018 că domnul Lucian Constantin (Gyorg) făcea realitate dintr-o fantasmă mai veche de a mea, că se oferea să-i învețe și pe alții pescuit în cadrul unei școli și am zis că nu pot să ratez un astfel de eveniment – Nu l-am ratat și bine am făcut! Am studiat site-ul școlii (www.scoaladepescuit.ro) și am văzut că se ofereau sfaturi și informații legate de alegerea echipamentului, strategii, năluci, comportamentul de hrănire al răpitorilor samd … Am fost extrem de curios să văd ce se întâmplă în realitate! Și realitatea a bătut și siteul și filmele imaginare pe care mi le-am făcut despre cum ar putea decurge evenimentul!

 

Școala de pescuit la stiucă, al doilea eveniment organizat de scoaladepescuit, a fost o surpriză și o bucurie da capo al fine din toate punctele de vedere, de la aspectele logistice până la cele umane ale poveștii. Am avut parte de training teoretic ținut cu talent paidetic și evidentă pasiune de către Gyorg, care a share-uit tips and tricks învățate în multele ore petrecute pe apă.

 

Am avut parte de pescuit pe incinte de știucă în compania unor oameni pasionați de pescuit, fiecare în felul lui și cu aceeași oameni am împărtășit povești și amintiri după, la o cină savuroasă. Gazda evenimentului – pensiunea “La Mihai” de pe canalul Uzlina, care ne-a asigurat tot confortul de care am avut nevoie ca să lăsăm în spate viețile noastre cotidiene și să ne bucurăm de trei zile de deconectare cu și între pescari. S-au făcut poze și filme în timpul evenimentului, suport binevenit pentru rememorarea, peste ani a momentelor minunate pe care le am petrecut acolo – și spun peste ani întrucât am convingerea că memoria evenimentului se va păstra vie multă vreme pentru toți cei care am participat.

 

Cam atât despre acest moment. În linii foarte mari …Am făcut un efort ca să părăsesc flow-ul memoriei lui interioare și a trăirii subiective subiacente și să vin către “suprafață”, suficient încât să pot închega aceste rânduri. M-a întrebat Gyorg dacă aș putea scrie câteva rânduri despre eveniment și-mi venea să-i spun că pot scrie o carte … Realizez însă că o carte întreagă conține o bogăție de trăire subiectivă, care trebuie cu necesitate să fie a fiecăruia dintre pescari, că fiecare trebuie să-și scrie, în interior, propia carte a unui astfel de moment …Vă încurajez din suflet să trăiți experiența, ca să aveți de ce să vă amintiți și ce să povestiți, să aibă sufletul vostru din ce să trăiască (atunci când iarna cea aspră, la propriu și la figurat, va lovi din nou), să învățați să vă bucurați cu adevărat de pescuit făcând-ul foarte AL VOSTRU – și asta-i partea de arta din el.

 

Închei prin a mulțumi organizatorilor pentru a-mi fi oferit oportunitatea de a fi participat la un astfel de eveniment și să le urez “la cât mai multe”. Am început un countdown personal al zilelor până la scoaladepescuit la păstrăv pe Târnava Mare, 1-3 iunie 2018! Să ne revedem cu bine!

Alexandru Antonescu

Psiholog/psihoterapeut și pescar de răpitori

Leave a comment